High-KeyNewsPick of the week

Ambrozia – final de sezon! Cum ne pregătim pentru următorul?

Interviu cu dr. Sandra Olariu, medic specialist în alergie, imunologie și dermatologie

Ambrozia – final de sezon! Cum ne pregătim pentru următorul?

Interviu cu dr. Sandra Olariu, medic specialist în alergie, imunologie și dermatologie

Alergicii la polenul de ambrozie pot să răsufle ușurați, simptomele încep să dispară, este final de sezon alergic. Zilele de toamnă în care soarele își așterne razele pe frunzele în culori parcă venite dintr-o altă lume, îmi plac la nebunie! Singura problemă este că, la început de sezon, pot să văd spectacolul acesta doar prin sticla ferestrei mele din cauza polenului de ambrozie purtat de vânt. Am petrecut 2 luni undeva departe, acolo unde ambrozia este curățată sau nu crește la altitudini atât de mari. Nivelul de intoleranță la planta asta, depășește în ceea ce mă privește, cotele suportabile. Ambrozia îmi pune viața în pericol! Eu sunt un caz rar, însă un procent prea mare din populație suferă din cauza acestei plante și poate că acum este momentul potrivit să începem o campanie de conștientizare, după care să trecem și la amenzile prevăzute în legea modificată recent și republicată.

Ce sunt și de unde vin alergiile?

Am povestit cu medicul meu, dr. Sandra Olariu, despre alergii, poluare, ambrozie, statistici, istoric și vreau să-ți redau doar o mică parte, dar importantă și răspunsul la câteva întrebări esențiale referitoare la acest subiect. Am aflat că alergiile se numără printre cele mai des întâlnite manifestări cronice, iar simptomele încep de la a-ți face zilele un coșmar și ajung până la punctul în care îți pun viața în pericol. Experții spun că o alergie pornește de fapt, de la sistemul nostru imunitar, care este protectorul organismului nostru. În cazul unei alergii, sistemul imutar percepe greșit o substanță inofensivă, ca fiind un intrus ce poate provoca boli. Substanța acesta se numește alergen. Sistemul imunitar reacționează împotriva alergenului și produce anticorpi. Aceștia ajung în celulele care eliberează histamina și alte chimicale, cauzând reacția alergică. Înmulțirea cazurilor de alergii este pusă și pe seama creșterii rapide a poluării din aer. Urbanizarea rapidă și creșterea consumului de energie, la nivel mondial, a expus practic corpul uman la diverși poluanți.

Cum se manifestă alergia la polen? – Dr. Sandra Olariu, medic specialist în alergologie, imunologie și dermatologie

Dr. Sandra Olariu, medic specialist în alergologie, imunologie și dermatologie explică: “Rinoconjunctivita este manifestarea cea mai comună. Sunt cazuri de afectare la nivelul plămânilor, cu forme de astm intermitent și cazuri si mai rare de manifestare la nivelul pielii: urticarie sau eczemă. De obicei pacienții cu aceste manifestari rare au și rinoconjunctivită. Alergia la polen afectează uzual porțile de intrare: mucoasele care sunt în contact cu aerul: nasul, ochii, gâtul…este ca o ” răceală ” care are și simptome la nivelul ochilor. Se repetă an de an în lunile august-septembrie”.

Ambrozia – polen mult mai agresiv

“Polenul de ambrozie este mult mai “agresiv” fiind necesară o cantitate mică pentru a induce simptome celor alergici. Poate provoca astm alergic intermitent- crize de lipsă de aer care, netratate, pot cauza insuficiență respiratorie; urticarie severă și angioedem. Netratate pot cauza hipotensiune, șoc hipovolemic, hipoxie. Sunt cazuri rare dar severe!”

Când apare ambrozia și cum ne putem feri?

“Ambrozia apare în iunie, este mică dar se recunosc frunzele; atunci se poate interveni cel mai eficient pentru eradicarea ei, mai ales dacă știm zonele, câmpurile, curțile cu probleme din anii anteriori. Inflorescența este în iulie, florile sunt verzi și nu au polen, apoi se fac verde-gălbui și au polen. Anul acesta pacienții au început să aibă simptome din prima săptămână a lunii august. Cum ne putem feri? Principalul factor de risc este poluarea! Este și predispoziția genetică, dar în privința aceasta nu “ne putem feri”! Polenul are cea mai mare încărcătură cu cât suntem mai aproape de plante, dar zboară uzual la distanțe de câțiva km…mai mult dacă este vânt și uscat. Ideea este că plantele există din totdeauna, dar devenim în ultima vreme alergici la ele din cauza poluării… Există alergie la plop, salcie, mesteacăn, frasin, alun, arin, păpădie, iarba de fân (cu care se hrănesc animalele) – nu putem și sper că nu vrem să le eradicăm pe toate. Nu există statistică medicală pentru afecțiunile alergice, în România”.

Las “deschis” subiectul acesta, deoarece vreau să înțelegi de ce e nevoie să nu lăsăm planta această să împânzească toată țara!

P.S. Am devenit alergică la ambrozie în urmă cu aproximativ 4 ani, după ce, m-am expus ani la rând, fără să îmi dau seama. Câmpurile de ambrozie mi-au creat o sensibilitate care s-a dovedit deosebit de gravă. Ai toată întâmplarea într-un articol mai vechi, aici!

 

 

 

Anamaria

Anamaria

autor/fondator
Numele meu este Anamaria Chiorean și sunt mamică de băiat. La 19 ani am început să lucrez într-un post de radio și m-am îndrăgostit iremediabil de tot ce înseamnă voce și scris. Am fost pe rând reporter, operator sunet, redactor, apoi șef departament știri, gazdă pentru interviuri, corespondent pentru ziare naționale, Mediafax sau posturi de radio din țară. Am terminat facultatea de Psihologie și am facut un masterat în managementul afacerilor, la Sheffield. După o pauză în media, timp în care am călătorit în aproape toată lumea, am decis că e momentul să lansez un blog de travel, www.mytravelstudio.com. La puțin timp s-a întâmplat minunea vieții mele, am devenit mămică. Asta m-a apropiat și mai mult de familie, astfel că parcă de la sine, a luat ființă site-ul pe care îl răsfoiești chiar acum. Îți mulțumesc și împreună cu toți acești oameni minunați te aștept de fiecare dată. Cu drag, AMC

Leave a Response