FamilyHigh-Key

Antibioticul nu este căpitanul echipei în meciul cu răcelile, păstrează-l pe banca de rezerve!

De ce luăm antibiotic doar la recomandarea medicului?

Antibioticul nu este căpitanul echipei în meciul cu răcelile, păstrează-l pe banca de rezerve! Toamna poate să fie anotimul în care virușii sunt purtați cel mai ușor, astfel că se răspândesc rapid și ne dau bătăi de cap. Totuși, în cazul în care copilul tău a făcut febră, nu-l trata cu metoda “antibioticul”! În cazul în care nu este o infecție bacteriană, ai putea chiar să-i agravezi situația, iar un tratament de acest fel, în repetate rânduri, ar putea să-i scadă șansele organismului de a lupta și cu cei mai puțin periculoși adversari. 5 întrebări și tot atâtea răspunsuri de la un profesionist în domeniul sănătății familiei, dr. Bianca Gherghescu (Regina Maria): 

Ce este viroza? Viroza este o infecție cu un microorganism numit virus. Marea majoritate a infecțiilor respiratorii sunt virale (peste 80%!) și afectează căile respiratorii superioare sau inferioare adică nas, ureche externă și medie, faringe, laringe, trahee, bronhii, plămân. Simptomele răcelilor virale sunt ușor perceptibile, sunt susținute, continue: nasul curge, febră sau doar frisoane ori ambele, stare generală influențată, inapetență, cefalee, dureri musculare sau articulare…

Cum se tratează viroza? Viroza se tratează mai mult cu suportive, adică simptomatice, cele care fac să se amelioreze starea generală: se scade febra dacă e mai mare, se desfundă nasul, se încearca ameliorarea durerilor, etc. Răcesc la fel copiii sau adulții prin contact direct sau aeropurtat cu virușii care se pot afla peste tot în picaturi mici. Copiii sunt mai receptivi.

E nevoie de consult medical la o răceală? Nu, nu este nevoie de consult în primele 1-3 zile dacă simptomele nu sunt alarmante, ex: febră mare ( la copilul sub un an este chiar un criteriu de internare) care nu cedează la antitermice obișnuite, respirație greoaie, răgușeală la copil foarte mic, starea copilului puternic afectată, nu primește lichide deloc, etc.

3 exemple de metode corecte de scădere a febrei: Febra mare este cea peste 39 grade dacă e măsurată corect – axila, (la bebeluși se acceptă și intrarectal, sunt păreri diferite ale pediatrilor) cea rectală este mai mare decât cea axilară cu 0,4-0,8 grade. Termometrele acceptate sunt doar cele cu mercur-pe cale de dispariție și cele electronice. Scăderea febrei mari este necesară la copilul mic (există teoria pragului convulsivant, un subiect controversat) dar și pentru confort. Se folosesc antitermice, comprese, imersia în apă=baia. Lichidele sunt baza, febra deshidratează prin transpirație, respirație.

De ce luăm antibiotic doar la recomandarea medicului? Ca să nu se răspandească sau să se complice infecția bacteriană. Infecția bacteriană este cauzată de bacterii și este de multe feluri, cu diverse grade de gravitate. Trăim în epoca antibioticelor; uneori ca pacienți nu ne dăm seama de diferența virus/bacterie. O viroză se poate suprainfecta, sesizați când evoluția nu e bună și semnalați medicului dumneavoastră.

Așa că, nu antibioticul este căpitanul în meciul cu răcelile, TU ești! Ești puternică să faci asta și pentru copilul tău ai cea mai multă răbdare din lume. Adaugă câteva prosoape umede și nu te speria de câteva nopți nedormite, meciul se va termina cu scor în favoarea echipei tale 🙂

 

 

Anamaria

Anamaria

autor/fondator
Numele meu este Anamaria Chiorean și sunt mamică de băiat. La 19 ani am început să lucrez într-un post de radio și m-am îndrăgostit iremediabil de tot ce înseamnă voce și scris. Am fost pe rând reporter, operator sunet, redactor, apoi șef departament știri, gazdă pentru interviuri, corespondent pentru ziare naționale, Mediafax sau posturi de radio din țară. Am terminat facultatea de Psihologie și am facut un masterat în managementul afacerilor, la Sheffield. După o pauză în media, timp în care am călătorit în aproape toată lumea, am decis că e momentul să lansez un blog de travel, www.mytravelstudio.com. La puțin timp s-a întâmplat minunea vieții mele, am devenit mămică. Asta m-a apropiat și mai mult de familie, astfel că parcă de la sine, a luat ființă site-ul pe care îl răsfoiești chiar acum. Îți mulțumesc și împreună cu toți acești oameni minunați te aștept de fiecare dată. Cu drag, AMC

Leave a Response