FamilyHigh-KeyLifestylePick of the week

Când suntem mici facem boacăne, adolescenți – facem prostii, iar când suntem adulți le transformăm în greșeli! 

Boacăne, prostii sau greșeli? Senzorul s-a defectat!

Când suntem mici facem boacăne, adolescenți – facem prostii, iar când suntem adulți le transformăm în greșeli! 

Bunica mea spunea mereu că nu există om fără greșeală! Eu cred că tocmai de-asta venim pe lume cu un senzor special care detectează și judecă greșeli. Pământenii le-au pus chiar pe categorii, astfel că: atunci când suntem mici facem boacăne, când ajungem la vârsta la care ne luptăm pentru libertate și când părinții par să fie cei mai aprigi dușmani, începem să facem prostii, iar odată ce suntem proclamați adulți apar și greșelile. Stai puțin! De ce spunem noi despre o faptă/lucru că este o greșeală? În afară de momentele în care chiar atrage după sine o neplăcere sau un rău pentru cineva, în rest, am senzația că detectorul nostru s-a defectat și că, de fapt, avem tendința să judecăm și să punem etichete prea ușor. Tindem să facem asta cu noi înșine, cu cei mici și apoi și cu cei mari, copii sau părinți. De teamă că pedeapsa o să fie prea dură, punem fapta la păstrare într-un sertar la care nu o să ajungă nimeni, niciodată. În sertarul acela, în timp, ajung să se amestece așa zisele greșeli cu cele care chiar pot să fie, iar la un moment dat, închizătoarea cedează. Acela este momentul în care fapta cu adevărat greșită își cere dreptul la consecință.

Boacănele 

O jucărie stricată, o vază spartă sau conținutul oliței împrăștiat în toată baia nu sunt motive de pedeapsă, sau boacăne pe care să încerce copilul să le pună în cârca altcuiva de frică să nu fie pedepsit. De ce-i judecăm atât de aspru pe copiii noștri atunci când fac câte o boacănă? Pentru că avem noi mai mult de lucru? Pentru că prezența noastră este din nou necesară? Pentru că trebuie să ștergem noi pipi-ul din baie, de pe jos? Reacția ta de acum este lucrul acela care-l face pe copil pe mai departe să împărtășească vrute și nevrute cu tine. Să-l apropie sau să-l îndepărteze de tine.

Prostiile

Mama mea știa despre ce și cum făceam în adolescență (nu chiar totul), dar știa pentru că nu-mi era frică să-i spun ori să recunosc. Faptul că ea era pe o poziție cu ceva mai multe puteri decât mine, asta nu îmi dădea neapărat senzația că o să-și folosească puterile ca să mă “distrugă” 🙂 Adolescenții tind să înțeleagă asta și preferă să folosească sertarul cu secrete și să-i repare închizătorile, să mai stea închis, cel puțin o vreme.

Greșelile

Care este cea mai recentă greșeală pe care ai făcut-o? Te-ai gândit că poate nici măcar nu este o greșeală și că de fapt, te judeci prea aspru? Care este cea mai recentă greșeală pe care ai observat-o la cineva din jurul tău? Când ai judecat ultima dată pe cineva pentru ceva ce ți s-a părut un lucru greșit? Senzorul care detectează și judecă greșeli, este și el o piesă dintr-un organism complex și ca orice piesă are nevoie de întreținere sau trebuie uneori schimbată, are nevoie să fie resetată. Observă-te după ce ai trecut cu piesa asta prin service și ai să vezi că te simți mai relaxat și că nu mai ai nevoie să critici și să judeci atât de des cum o făceai înainte.

Anamaria

Anamaria

autor/fondator
Numele meu este Anamaria Chiorean și sunt mamică de băiat. La 19 ani am început să lucrez într-un post de radio și m-am îndrăgostit iremediabil de tot ce înseamnă voce și scris. Am fost pe rând reporter, operator sunet, redactor, apoi șef departament știri, gazdă pentru interviuri, corespondent pentru ziare naționale, Mediafax sau posturi de radio din țară. Am terminat facultatea de Psihologie și am facut un masterat în managementul afacerilor, la Sheffield. După o pauză în media, timp în care am călătorit în aproape toată lumea, am decis că e momentul să lansez un blog de travel, www.mytravelstudio.com. La puțin timp s-a întâmplat minunea vieții mele, am devenit mămică. Asta m-a apropiat și mai mult de familie, astfel că parcă de la sine, a luat ființă site-ul pe care îl răsfoiești chiar acum. Îți mulțumesc și împreună cu toți acești oameni minunați te aștept de fiecare dată. Cu drag, AMC

Leave a Response