Bunica AnaHome made chef

Rețete de sezon – Gomboc cu prune

Rețeta pentru cele mai bune găluște cu prune!

Bine ați revenit în bucătăria home made pentru că astăzi vreau să vă dau o rețetă de sezon, gomboc cu prune 🙂

Acum de fapt, nu mai e necesar să aștepți sezonul pentru anumite fructe ori legume, dar gustul autentic îl ai doar atunci când sunt proaspete, de sezon zicem noi. Ce nu lipsește de pe masa noastră toamna sunt printre altele și găluștele cu prune, la care copiii mei le spun gomboc cu prune, pentru că așa le zicea și bunica lor 🙂

Ai nevoie de:      

  • 1 kg de cartofi;   
  • 500 g făină;
  • 1 ou;
  • 30 g unt;
  • 20 de prune;
  • 20 linguri rase de zahăr;
  • puțină sare;
  • scorțișoară opțional.

Separat: 5 l de apă, o lingură de unt, 100 g de pesmet și zahăr.

Cum se face?

Se fierb cartofii în coajă, apoi se curăță și se lasă să se răcească. Se zdrobesc, se adaugă untul, oul, sarea și făina și se frământă bine, după care aluatul se “odihnește” timp de 15 minute.

Următorul pas:

Se întinde o foaie de o jumătate de cm grosime și se taie în formă de pătrate de 5×5 cm fiecare. Se așează câte o prună, la care s-a adăugat câte o linguriță de zahăr în locul sâmburelui, în mijlocul fiecărui pătrat. Aduni colțurile și formezi o bilă. Toate găluștele se fierb până la momentul în care se ridică la suprafața apei.

Între timp:

Pui pe foc într-o tigaie untul și pesmetul și amesteci până când compoziția devine aurie.

Final:

Găluștele fierte se trec prin pesmetul aurit și se servesc apoi cu puțin zahăr presărat, iar cine preferă pune și o lingură de smântână. Sunt gustoase și adorate în special de copii. Poftă bună!

Home made chef,

Bunica Ana

 

 

Bunica Ana
Bunica Ana are 3 copii si 5 nepoti de care este foarte mandra. Adora sa se joace cu copiii si sa le citeasca. Atunci cand copiii ei erau mici, ea le citea in fiecare seara povesti. Acum, peste ani, le scrie. Sunt povesti frumoase si hazlii, fiecare are un mesaj si sunt scrise cu talc. Ele aduc aminte de povestile spuse la gura sobei. Bunica Ana iubeste animalele si sare imediat in ajutor atunci cand, chiar si o broscuta are nevoie. Face cei mai buni gogosi din lume si cea mai buna supa cu galueste!

Leave a Response